sotare
Välkommen till Kulan!
Konst, hantverkshus, båttillbehör, boklåda!

 

Biografi - Erik "Kulan" Wennberg

Erik "Kulan" Wennberg föddes i Hagalund 1945. Både farmor och mormor bodde vid torget i Hagalund. Farmor hade vita kiosken (Nellans kiosk) så allt som skedde i Hagalund var känt av Erik. Vid sexton års ålder blev Erik sotare och fick sitt namn Kulan för att han höll fram fram lodet och frågade vad det var för en kula.

Redan 1953 kom Kulan med sin familj till Rödlöga. Där fick han lära sig mycket om skärgårdslivet genom att han följde handlarn Gösta och hans pappa David ut på äventyr.

Idag bor Kulan och jag, Agneta, på Blidö i Stockholms norra skärgård.Vårt hantverkshus är klart och det har fått adressen Bromskärsvägen 60.

Där visar vi Kulans tavlor som berättar om hans liv o levene både i Hagalund ooch i skärgården.

1995 hade Kulan sin första konstutställning i Hagalund om gamla Hagalund - den varade i fyra timmar - och besöktes av 600 ivriga Hagalundare. De som kom gick iväg för att hämta alla de kände som ville se Hagalundför att de inte skulle missa utställningen. Vänner som inte setts på många år blev överlyckliga över att mötas igen i Hagalund och minnas.

2002 blev Erik Kulan Wennberg vald till årets konstnär av Vin- och Spritsällskapet och fick göra ett grafiskt blad som bekostades av Sällskapet. Föreställande en gårdsfest i Hagalund. Det trycktes i 100 exemplar pga att färgerna var så många att det behövdes 17 tryckningar för att återge tavlan.


14-10-12